Menu

 

Liefst poedercoating mét zinkfosfatatie

 

Wat is poedercoating?

Poedercoating is een courante en doeltreffende techniek om metaal te beschermen tegen corrosie en UV-straling. Elektrostatisch geladen poederdeeltjes hechten aan het metalen oppervlak en smelten erop tijdens de polymerisatie. Zo creëren ze een homogene beschermlaag. Omdat er geen solventen gebruikt worden en ongebruikt coatingpoeder (overspray) maximaal gerecupereerd wordt, is poederlakken ook een veel milieuvriendelijkere manier om metaal te beschermen dan natlakken. Bijna altijd worden hier thermohardende poeders gebruiken, die in de oven zowel moeten uitsmelten als uitharden of polymeriseren. Thermoharders ondergaan in de oven dus, in tegenstelling tot thermoplasten, een chemische reactie. 

Een goede voorbehandeling vóór het poederspuiten is cruciaal om een mooi en duurzaam resultaat te realiseren. Daarom hebben we ons bij Van Os-Duracoat bewust gespecialiseerd in zinkfosfatatie. Zo realiseren we optimale hechting en een meer dan dubbel zo lange corrosiewering.

 

Waarom zinkfosfateren?

We hebben een uitgesproken voorkeur voor zinkfosfatatie als we koudgewalst staal, verzinkt staal of aluminium poedercoaten. Zoutneveltesten tonen immers aan dat deze chemische voorbehandeling een betere hechting tussen de poedercoating en het metaaloppervlak faciliteert en dat de corrosiebescherming veel langer meegaat.

Belangrijke troeven voor de automotive, voor industriële toepassingen, voor de voedingsnijverheid en voor de bouwsector.

 

 

Het poedercoat proces met zinkfosfatatie

 

Voorbehandelen

Poederlakken

 1. Ontvetten
 2. Spoelen
 3. Sproeien (7-fasige trikation zinkfosfatatie) 
 4. Spoelen
 5. Passiveren
 6. Spoelen met demi-water 
 1. Droogcyclus in poederlakoven
 2. Voor complexe metalen onderdelen: manueel voorspuiten 
 3. In de spuitcabines spuiten 8 tot 10 pistolen elektrostatische geladen poeder op de metalen onderdelen.
 4. Uitharding tot gladde en poriënvrije laag in de polymerisatie-oven (“moffelen”).

 

 

Een sterk uitgerust poedercoatingbedrijf

Voorbehandeling, poederspuiten, polymerisatie, kwaliteitscontrole, assemblage, verzendklaar maken, ... In ons poederlakbedrijf doorlopen uw onderdelen verschillende geautomatiseerde processen en menselijke handelingen met visuele kwaliteitscontroles na elke fase.

 

 

Wat er allemaal mogelijk is

 

Verschillende ondergronden

In onze lakstraat poedercoaten we uiteenlopende metalen componenten gemaakt uit warm of koudgewalst staal, verzinkt staal of aluminium. Bijvoorbeeld productie- en machineonderdelen, daktoebehoren, auto-onderdelen, straatmeubilair, afsluitingen, onderdelen voor voedingsnijverheid en winkels, enz ... 

Aangepaste coating poeders

In functie van de vereiste technische eigenschappen poederlakken we met specifieke coating powders:

 • Polyesterpoeders met uitstekende buitenbestendigheid voor outdoor toepassingen 
 • Epoxypoeders met specifieke chemische eigenschappen, op aanvraag ook met voedingskeuring
 • Polyurethaanpoeders omwille van hun buitenbestendigheid en anti-graffiti eigenschappen
 • Thermoplastische poeders zoals Abcite® en Rilsan®

Afmetingen

Onze geautomatiseerde poederlakstraat verwerkt onderdelen met afmetingen tot 3.000 x 2.100 x 800 mm. Voor kleine reeksen, afwijkende afmetingen en manueel poederspuitwerk beschikken we ook over verschillende separate spuitcabines. 

Laagdikte

In één arbeidsgang bouwen we een laagdikte van 60 tot 120 micron op. Met aangepaste processen zijn ook afwijkende laagdiktes of tweelaagscoatings mogelijk.

 

Enkele eerdere realisaties

 

 

 

 

 

Zet ons aan het denken

 

Welke technieken en materialen het best geschikt zijn om uw metalen onderdelen te beschermen? Onze coating specialisten denken met plezier met u mee tijdens een vrijblijvend overleg.

TEST ONZE EXPERTISE UIT