Menu

 

Van mechanisch stralen tot chemisch zinkfosfateren

 

Een goede basis is té belangrijk

Hoe goed en hoe lang coatings metaal beschermen? Daar speelt de hechting tussen de coating en het metaaloppervlak een doorslaggevende rol in. Het metaal eerst zinkfosfateren of een andere doordachte voorbehandeling is dus cruciaal en daar nemen we bij Van Os-Duracoat geen risico’s mee.

 

Mechanische én chemische behandelingstechnieken

Metaal ontlakken en reinigen

Om een snelle opstart van uw project en snelle leveringen te garanderen, ontlakken we onze ophangsystemen zelf. We kunnen echter ook talloze andere metalen onderdelen ontlakken in onze pyrolyse oven om ze nadien een nieuwe coating en een nieuw leven te geven. 

 

Mechanische voorbehandeling met straaltechniek

 

Om een goede hechting tussen het metaal en de coating te faciliteren, maken we het metaaloppervlak zuiver en ruw. Dit doen we door het metaal te stralen met grof straalgrit. De korrelgrootte, de straaltechniek en de druk stemmen we zorgvuldig op de ondergrond en de voorziene coating af. Hoe dunner de coating (bv. Teflon®), hoe fijner het straalmiddel moet zijn. Bij Rilsan® coatings voorzien we waar gewenst nog een bijkomende primer om de hechting te verzekeren.
  • Voor staal: gritstralen
  • Voor aluminium: korund stralen met inerte en fijne aluminiumoxide
  • Stralen metaaloppervlak standaard tot SA 2 ½ reinigingsgraad

 

Onze specialiteit: zinkfosfateren

Chemische voorbehandeling door zinkfosfateren bevordert de hechting tussen de (poeder)coatings en metaaloppervlakken aanzienlijk. Tegelijkertijd biedt zinkfosfatatie een opvallend langere bescherming tegen corrosie. 

Onderstaande zoutneveltest toont de onthechting en onderroest van een poederlaklaag aan na 1.000 uur bij verschillende types voorbehandelingen:

  1. enkel metaal ontvetting
  2. na voorbehandeling met Ijzerfosfatatie
  3. aantasting na zinkfosfatatie (onze keuze) 
  4. microscoopfoto van de kristallijne zinkfosfatatie

 

Hoe wij metalen zinkfosfateren?

In de voorbehandelingstunnel van onze poedercoatinstallatie krijgt het metaaloppervlak een zuivere, corrosiewerende en hechtingsbevorderende zinkfosfaatlaag. In volgorde gaat de installatie de metalen ontvetten, spoelen, besproeien met 7-fasig trikation zinkfosfaat, spoelen, passiveren en spoelen met demi-water. Hierna volgt nog een droogcyclus. 

Dit zinkfosfatatieproces is toepasbaar op verschillende metaalsoorten zoals verzinkt, koudgewalst of gestraald staal en aluminium.

 

Metalliseren

Alle bovenstaande oppervlaktebehandelingen voeren we onder eigen dak uit. Eventuele metallisatie besteden we echter wél uit. Deze optionele dienst vertrouwen we toe aan gespecialiseerde externe partners met wie we al jaren samenwerken. 

 

 

 

Neem geen onnodige risico's

 

Een mooi uitzicht van metaal coatings is geen garantie voor professioneel vakwerk met duurzaam resultaat. Informeer daarom altijd naar de voorbehandelingstechniek als u coating bedrijven vergelijkt.

MEER WETEN?